zondag 22 april 2012

Platvissen - De basis


Het vissen op platvis is een leuke visserij. Bot, schol en schar komen bij vloed meer naar het strand toe zwemmen, tot op kniediep water. Vooral voor beginners is dit ideaal. Je werptechniek hoeft niet perfect te zijn en je kan met licht materiaal vissen.


Bot, schol en schar

Deze drie vissoorten komen het meeste voor in ons kustwater. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan je focussen op één bepaalde vissoort. Probeer volgende regeltjes in te prenten, zodat je je visserij kan aanpassen:


  • Is het water dikkig, dan is de kans op bot groter
  • Bij helder water & redelijke diepte (>3 meter) kan je schar verwachten
  • Schol is voor de kantvisser meer een toevallige bijvangst

Hoe lichter je vist, hoe leuker deze visserij is. Vooral voor beginners is dit een cruciale factor. Met lichte spullen en lood van 35 tot 50 gram zal je inderdaad niet ver tegenwind kunnen werpen, maar dikwijls komt de platvis tot vlak aan de kant en zijn verre worpen overbodig.


Stekken en tijdstippen

Bot

De bot is nagenoeg overal te vangen, dikwijls op plaatsen en omstandigheden waarvan je zegt: niet zo best, maar ik kan niet anders. Ook in brak en zoet water, zelfs in sterk vervuild water komt de bot voor. Bij wedstrijden komt het vaak voor dat mensen die door een zwinnetje heenwaadden om zo vanaf te volgende zandbank wat dieper water te bereiken niks vingen, terwijl degenen die net in dat zwinnetje (kniediep water) visten de mooiste bot eruithaalden. Als het weer niet al te zonnig en er een licht zuidwestenwindje waait, met het water een beetje dikkig kan je net voorbij de brekende golven aardig vissen.

Een schor/wadplaat waarop je een uur geleden wormen stond te spitten en waar nu ongeveer 15 centimeter water staat levert je de ene na de andere bot op. Dit geldt vooral in het voorjaar, april mei en juni zijn de beste maanden voor bot. Echter zijn ze erg mager omdat ze hebben kuitgeschoten. In de zomermaanden loop de vangst in aantallen sterk terug door het overvloedige voedselaanbod (+ krabben), de kwaliteit van de vis is dan echter stukken beter. In september & oktober kan je prachtexemplaren vangen, de conditie van de vis is dan nog beter. In het donker is de bot dikwijls veel actiever, daarom is het nachtvissen in de zomer en het najaar vaak heel lucratief.
In zijn jeugd lijkt de bot op alle andere vislarven, tot op het moment dat 1 oog zich verplaatst naar het andere oog toe. De kleur van de vis kan zich aanpassen aan de bodem  waar hij leeft. Biedt het aas direct op de zandigere bodem toe, en pas hiervoor je onderlijnen aan. Gebruik een peervormig lood (50 tot 80 gram) wanneer de weersomstandigheden toe laten. Gekleurde kraaltjes en platvislepels of kleine spinnertjes boven de haak vormen een extra lokmiddel, want de bos is een erg nieuwsgierige vis.

Schar

De schar houdt meer van diep (>3 meter) en helder water het liefst met een schone zandbodem, en heeft een hekel aan prutwolken en brak & zoet water. In de noordzee komen de scharren in grote hoeveelheden voor: van zowat alle zandstranden, havenhoofden, zeeweringen, op zandbodem en ruim buiten de steenstortingen kan je schar vangen. Verder is de schar een liefhebben van koel, zuurstofrijk water. De toptijd vanaf de kant ligt in de wintermaanden (november t.e.m. februari), in de maanden april-mei & september-oktober kan je het treffen dat de scholen schar vanaf de kantstekken binnen werpbereik komen. Vooral als er een paar dagen achtereen een matige westenwind blaast die voor helder & zuurstofrijk water zorgt. Vanzelfsprekend moet er genoeg voedsel aanwezig zijn, meestal is dit in de voorjaarsmaanden het geval en van je mooie scharren, dit gaat overdag evengoed als ‘s nachts.


Schol

De schol is een liefhebber van diep water, daarom is de kans klein als je hem van de kant wil vangen. Het meeste kans heb je vanaf zeeweringen en havenhoofden die aan diep water grenzen. Ook moet het water helder zijn en  voldoende zout & zuurstof bevatten.

MateriaalHengel en loodHet vissen op platvis, is een lichte visserij. Dit houdt in dat je vist met een lood van 35 tot 50 gram. Het liefst zonder anker. Dit lood zal over de bodem rollen en je aas doen ‘zwemmen’. Dit zet aan tot beet!

Doordat je met een licht lood werpt, hoef je ook geen zware hengel mee te brengen die met gemak 175 gram kan werpen. Een hengel die 100 gram kan dragen is al meer dan genoeg. Je kan dergelijke hengeltjes kopen voor een 30 Euro online, of zelfs in een supermarkt langs onze Belgische kust. Een vriend van me vond onlangs 2 telescopische hengels in supermaktketen Lidl, voor een prikje. Dit zegt volgens mij al genoeg.


VislijnDe vislijn is een belangerijk onderdeel van je materiaal. Het is belangrijk dat je dit zeer goed onderhoud en eventuele defecten (zoals knopen, slijtage,...) goed in het oog houdt. Draad versleten? vervang het maar! Je zou de eerste visser niet zijn die het aas, lood en onderlijn kwijtspeelt bij het werpen. Ik schrijf uit ervaring...

Voor platvis kan je volgende vislijn gebruiken:

  • Hoofdlijn 35/00 of 40/00
  • Voorslag 40/00 of 50/00

Houd er rekening mee dat deze cijfers slechts speculatief zijn. Gebruik deze 
setup niet bij een 5 beaufort...


OnderlijnHet favoriete deel van iedere visser: de onderlijnen. Dit is het meest cruciale gedeelte van je vissersuitrusting. Zonder goede onderlijn, zal je niet veel aanbeet zien.

De meest gebruikte onderlijnen voor platvis zijn:

  • Paternoster met afhouders
  • Wapperlijn met 1 haak
  • Wapperlijn met afhouder

De meest mogelijke combinaties zullen in latere blogposts uitgebreid aan bod komen: Hoe maak ik de onderlijn? Bij welke visserij kan ik deze onderlijn gebruiken? In welke mate bepalen de weersomstandigheden mijn keuze van onderlijn?

Dit en nog veel meer! Blijf zeker op de hoogte van de laatste nieuwtjes op deze blog.


HaakGeen vis aan de haak, zonder haak! Haakmaat 4 lijkt het meest geschikt voor platvis. Als er echter alleen maar kleine platvisjes bijten, aarzel dan zeker niet om de haak te vervangen voor een haakmaat 6 of in het uiterste geval zelfs een 8.

Hopelijk helpt dit artikel je wat op weg, als je vragen hebt kan je deze altijd doormailen of nalaten als een reactie op deze post.

Happy fishing!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen